Ön tudta, hogy a cukorbeteg láb amputációjához vezető úton a lábgomba, vagy egy elhanyagolt seb az első lépést jelentheti?

Évente közel 4.000 cukorbeteg nem olvas eleget a cukorbeteg láb problémáiról. Az Ő lábukat már nem tudjuk megmenteni, mert sajnos amputálni kellett.

Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a cukorbeteg láb problémájával. Bár az esetek többségénél a betegség kialakulása után 8-10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ennél sokkal előbb érdemes odafigyelni a megelőzésre, hogy ne kerüljön Ön se a műtőasztalra.

Elképzelhető, hogy az Ön lábán is vannak apróbb sérülések, tyúkszem, esetleg bőrgombásodás. Ez mindenkivel előfordulhat. Viszont az amputált cukorbetegek 97 százalékánál ezek voltak az első jelek, amire érdemes lett volna felfigyelni.

Amikor Önnél megállapította orvosa a cukorbetegséget, akkor biztosan rengeteg dologra hívta fel a figyelmét. Elmagyarázta Önnek, hogy miért fontos, hogy odafigyeljen az inzulin adagolására, helyesen táplálkozzon, és ügyeljen arra is, hogy normál értékek között mozogjon a vércukorszintje.

Évente több ezer cukorbeteg embernek azért vágják le a lábát, mert nem volt elég tájékozott!!

Ha Ön cukorbeteg, vagy van olyan ismerőse, aki fontos Önnek, akkor két dolgot tehet: vagy most dugja be a fejét a homokba és szörfözzön tovább a neten, vagy olvassa el ezt a sok információt és ajánlja az oldalt, a Diabéteszes Pedikűrt havonta 1x cukorbeteg ismerőseinek, mert lehet, hogy ezzel megmentheti valakinek a lábát az amputációtól!!!

Diabéteszes Pedikűr:

Egy cukorbetegnek a lábát máshogy kell pedikűrözni, mint egy egészséges embernek!! Éppen ezért fontos, h. a szakember tudjon a betegségről, a kezelés érdekében!! Sok esetben viszont a szakember hívja fel a figyelmet a vendégnek, h. nézték-e már a cukrát, mert a bőr, és a körmöknél fel lehet ismerni!! Ezért nagyon fontos,h. tényleg jó szakemberhez forduljon havonta 1x, ill. nap mint nap Ön is ápolja lábát!!

Számos gondot okozhat a cukorbetegség, érrendszeri, szem, vese és lábfej problémákat. A cukorbeteg embernek különös figyelmet kell fordítania a lábaira!!!

Idegrendszer:

A cukorbetegek mindegy egynegyedénél a betegség folyamán kialakul valamiféle rendellenesség a lábaknál.

Például gyenge keringés vagy idegi gondok. A cukorbeteg idegrendszeri problémái okozhatnak érzéketlenséget fájdalom, hő és hideg iránt, ezáltal kialakulhatnak kisebb vágások , karcolások, hólyagok, sebek a bőrön, amiről nem tud a cukorbeteg ember, hogyan történt. Ha nem kezeljük ezeket a kis sérüléseket, akkor akár fekélyhez vagy amputációhoz is vezethetnek!!! Ujj eldeformálódások is alakulhatnak ki, például kalapács ujj, karom ujj.

Nagyon fontos!!

A cukorbetegeknek figyelni a betegségükre és megelőzni minden fajta lábsérülést. Idegrendszeri vonatkozása miatt a lábak napi megfigyelése válságos. Ha egy cukorbeteg megelőző lépést tesz , akkor csökkenti a komoly lábfej sérülés kockázatát.

Gyenge keringés:

A cukorbetegség gyakran vezet külsõ érrendszeri betegségekhez, amik gátolják a beteg vérkeringését. Ebben az állapotban az erek szűkülete oda vezethet, hogy a lábak már nem kapnak elég vért, főleg a lábszár alsó része és a lábfejek. A vér oxigénszintje csökken, kevesebb tápanyag jut a bőrbe ezáltal sérülések jönnek létre a lábfejen, szintén vezethet láb dagadáshoz, szárassághoz. A gyenge keringés késlelteti a sebbegyógyulási időt , ami köszvényhez, fertőzéshez és más komoly lábproblémákhoz is vezethetnek.

Kezelés és megelőzés:

A megfelelő lábbelik és talpbetétek nagyon fontos szerepet játszanak egy cukorbeteg életében!

Plastazote habból készült talpbetétek (orthotics) az elsõ számú anyag, amit használni lehet az érzéketlen cukorbeteg lábra. Ez az anyag a nyomáspontokkal való alkalmazkodásra lett kialakítva. Megadja a kellő kényelmet a lábnak.

A cukorbeteg lábbelinek a következő védő előnyökkel kell rendelkeznie:

 • Magas és széles cipőorr
 • Kivehetõ talpbetét
 • Rocker betétek a nyomáscsökkentésre
 • Erős sarok szélek a stabilitásért és támaszért

Ha Ön cukorbeteg, tökéletesen tisztában kell lennie a veszélyekkel , ami a lábára vonatkozik!!

Nagyon fontos, hogy megtegye a megfelelő megelőző lépéseket a láb egészségének megóvása érdekében!!! Minden esetben keresse fel orvosát.

Lábápolás és a cukorbetegség:

A megfelelõ lábápolás nagyon fontos és kritikus a cukorbetegeknek, mert ők hajlamosak a következő lábbetegségekre:

 • A lábuk érzésének elvesztése
 • A lábuk alakjának megváltozásra
 • Köszvények és sebek kialakulása, amik nem gyógyulnak be

Egyszerű napi lábápolással megelőzhetőek a problémák!!

A következő egyszerű lépések segíthetnek:

 • Felügyelje a betegségét – Válasszon egészséges életet a vér cukorszintjének csökkentése érdekében, ha kell keressen fel egy szakembert
 • Minden nap ellenőrizze lábát – Lehetséges, hogy probléma van a lábán, de Ön nem veszi észre, ezért minden nap nézze meg , hogy nincs rajta vágás, vörös folt, duzzadás vagy fertőzött köröm a lábán. Váljon mindennapossá életében. Ha problémát okoz , hogy megnézze lábát, nem tud lehajolni például , akkor használjon egy műanyag tükröt vagy kérjen meg valakit a családjából. FONTOS EMLÉKEZTETŐ! Ne feledkezzen meg felhívni az orvosát azonnal ha talál bármit is a lábán!
 • Mossa a lábát minden nap – Mossa lábát meleg, DE NEM FORRÓ, vízben. Ne áztassa, mert a bőre kiszáradhat. Fürdés előtt ellenőrizze a vizet, hogy nem legyen túl forró. Hőmérő használata is javasolt. Alaposan törölje szárazra lábát, főleg az ujjak között. Használjon hintőport az ujjak közötti száraságért.
 • Tartsa lábát puhán és simán – Dörzsöljön egy vékony réteg testápolót vagy krémet a lábfejbe. Ne rakjon krémet az ujjak közé, ez fertőzést okozhat.
 • Mindig hordjon zoknit és cipőt – Ne járjon mezítláb, még lakáson belül se. Nagyon könnyű rálépni valamire vagy máshogy megsérteni a lábát. Varrás nélküli zoknit hordjon, a hólyagok elkerülése érdekében. A zoknik, harisnyák és lábbelik anyaga legyen természetes, nedvszívók, puha és sima. Mindig győződjön meg arról, hogy nincs semmi idegen tárgy cipőjében.
 • Óvja lábát a hidegtől és a melegtől – Mindig hordjon cipőt a strandon és a meleg betonon is. Rakjon naptejet a lábfejére, ne tegye radiátor vagy nyílt láng közelébe.
 • NE HASZNÁLJON forró vizes palackot. Ha fázik a lába, vegyen fel varratlan zoknit éjjelre. DE NE viseljen zoknit varrással vagy dudorokkal. Hidegben ellenőrizze lábát sűrűn, hogy elég meleg-e.
 • Segítse a vérkeringést lábában – Tegye fel a lábát magasra, amíg ül. Mozgassa ujjait 5 percig, 2 vagy 3 alkalommal egy nap. Mozgassa bokáit fel és le , be és ki.
 • NE rakja keresztbe lábait hosszú időre.
 • NE hordjon szűk zoknit vagy harisnyát, elasztikus vagy gumi pántokat és harisnyatartót a lábán.
 • NE hordjon, csak a lábának megfelelő lábbelit, ami elszoríthatja a vérkeringést lábában.
 • NE dohányozzon! – A dohányzás szűkíti az ereket, ezzel gátolva a vérkeringést. Ha magas a vérnyomása vagy a koleszterinszintje, konzultáljon orvosával.
 • Legyen aktívabb – Kérdezze meg orvosát, hogy milyen edzésprogram megfelelő Önnek. Séta, tánc, úszás, kerékpározás jót tehet és nem megerőltető a lábnak. Kerüljön minden olyan sportot, ami megerőlteti a lábakat, mint például futás vagy ugrálás.
 • Mindig iktasson be egy gyors bemelegítést és lehűlést a végén. Megfelelő sportcipőben végezze a gyakorlatokat.
 • Kérje orvosa tanácsát mindenben – Kérje meg orvosát, hogy ellenőrizze az érzékelés mértékét és a pulzusszámot évente egyszer, azonnal mondja meg Önnek, ha talál valami problémát és ajánljon megfelelő kezelést és lábbelit.

 

Top