Ne a cipődön spórolj!

Sok bajod lehet egy rossz cipő miatt

Hasogató fejfájás, állandó hátfájás, körömgomba és fájdalmas tyúkszem – csak néhány probléma, amiket a nem megfelelő cipő is okozhat! Lássuk, mi mindent írhatunk még a rosszul megválasztott lábbeli terhére!

Lábgomba, körömgomba

A lábunkat érintő fertőzések szempontjából a két leggyakoribb hívatlan vendég a lábgomba és körömgomba. Mivel a gomba szaporodásának főként a meleg és nyirkos helyek kedveznek, a szoros és nem megfelelően szellőző cipők remek környezetet teremtenek a gombás fertőzések számára. Figyelj arra, hogy mindig jól szellőző cipőt vásárolj, és ne fülledjen be a lábad! Ha már megvan a baj, használj gombaölő krémet, a körmödre pedig ecsetelőt!

Tyúkszem és bőrkeményedés

Ha a cipőd túl szoros, és állandóan nyomja a lábadat, vagy súrlódik vele, akkor könnyen kialakulhat a sokak életét megkeserítő fájdalmas tyúkszem vagy bőrkeményedés. Ezek a szervezeted természetes reakciói, ugyanis az elhalt hámsejtekből felépülő, ellenálló bőrkeményedés és tyúkszem funkciója az, hogy megvédje az alatta lévő érzékeny bőrt az irritációtól. Előzd meg a kellemetlenségeket, és a cipőválasztásnál részesítsd előnyben a megfelelően illeszkedő cipőket! Ha ezt elmulasztottad, különböző tapaszokkal enyhítheted a fájdalmakat, de ez esetben is cseréld le a panaszokat okozó cipőidet!

Bütyök

A nagylábujj alján található csontos bütyök eldeformálódása sok nőt érint. Főként a túl szűk és az extrém magas cipők tartós viselése okozza a sokszor elviselhetetlen fájdalmat okozó bütyök kialakulását. Ha nem csak hírből ismered a bütyköt, akkor azt is tudod, hogy a cipővásárlás már nem egy leányálom, de könnyíthetsz a helyzeteden, ha a cipőidbe járást segítő párnácskákat teszel. Ha még csak hallottál a bütyökről, de nem tapasztaltad, akkor még idejében előzd meg a kellemetlenségeket, és a saját érdekedben hanyagold a túl magas sarkú cipőket!

Benőtt köröm

Nemcsak akkor számolhatsz a fájdalmakkal járó körömbenövéssel, ha túl rövidre vágod a körmödet, hanem akkor is, ha nem megfelelő cipőt választasz. A túl szűk lábbeli is okozhat körömbenövést, ráadásul el is fertőződhet. Ha időben észreveszed, magad is orvosolhatod a problémát egy kis citromos meleg vizes lábáztatást követően, de súlyosabb esetben sebészeti beavatkozást igényel.

Kalapácsujj

A kalapácsujj jellemzően a lábujj középső ízületein kialakuló kidudorodás, mely után a következő ujjperc lefelé hajlik. Az esztétikailag nem éppen vonzó elváltozásnak az egyik okozója a túl szoros cipő is lehet. Így akármennyire tetszik a kiszemelt topán, ha nincs a méretedben, ne vedd meg, ha azt érzed, hogy már álló helyzetben is a kínok kínját éled át benne! Ha nem biztosítasz elegendő teret lábujjaidnak, könnyen megjárhatod!

Lúdtalp

A sokakat érintő lúdtalp kialakulásához nagymértékben hozzájárulhat az olyan munka, amely során sokat kell állnod, de a súlygyarapodás, az ízületi gyulladás és egy kényelmetlen, a lábhoz rosszul illeszkedő cipő is lehet ludas. Cipőválasztásnál rendkívül fontos szempont a talp megfelelő alátámasztása és az, hogy ne lötyögjön a lábad a cipőben! Ha már kialakult a lúdtalp, válassz kényelmes talpbetétet a lábbelidbe, és végezz a talpadat erősítő gyakorlatokat!

Különböző testi fájdalmak

Mivel lábunkon, talpunkon találhatóak testünk reflexpontjai, így ha nem kényelmes és minőségi cipőt választasz, azt nemcsak a lábadon és talpadon jelentkező fájdalmak jelezhetik, hanem azok a szerveid, testtájaid is, amelyek reflexpontjaira a cipő nyomást gyakorol. Ha gyakran fáj a tarkód, a vállad, a hátad, vagy hasogat a derekad, esetleg fejfájás kínoz, akkor gondold át, megfelelőek-e a cipőid, kellő alátámasztást nyújtanak-e, nem szorítanak-e! Ha a válaszaid nemlegesek, akkor ideje lecseréld a cipőidet, ugyanis rengeteg kellemetlenségtől és egészségügyi problémától mentheted meg magadat!

Top