Vírus okozta fertőzések

Tudni kell hogy a szemölcs fertőző, emberről emberre terjed! Ígyhát igen nagy körültekintéssel, fertőtlenítéssek kezelendő!! Ha a talpán alakul ki a talpi szemölcs akkor keressen fel egy gyógypedikűröst, és szakszerű kezelés , és kitartás mellett meggyógyítható. Mivel ha a talpon alakul ki és járáskor ránehezedik a nyomás így nagyon fájdalmas. Nagyon gyorsan elkezd a körülötte lévő bőr megvastagodni, mivel így védekezik a bőrünk. Ezért még nyagyobb lesz a nyomás, és igen erős fájdalom társul a már meglévő kellemetlenséghez.

Nagyon sokan összekeverik a szemölcsöt a tyúkszemmel!

A szemölcsök kezelése elsősorban bőrgyógyászati feladat.

A vírusos szemölcs a bőr vírusos eredetű fertőző betegsége. A betegség kialakulását elősegíti a bőrön lévő sérülés (ez lehet szinte láthatatlan is), az immunrendszer gyengült állapota. Jellemzője a fertőzésnek, hogy vakarással tovább fertőzhető a bőr, újabb szemölcsök alakulhatnak ki.

Szemölcs

Gyermekeken fordul elő leggyakrabban, a kor előrehaladtával csökken a gyakorisága, a szemölcsök száma egytől a több tízezerig terjed. A fertőzés alapvetően emberről emberre, érintkezés révén terjed (nem vérrel!!), a lappangási idő 1-8 hónap. Törölköző ill. egyéb környezeti tárgy révén is terjedhet.
Eltávolításuk több ok miatt lehet indokolt: fertőz, esztétikai ok, fájdalom, munkavégzésnél zavaró lehet.
Sebészi eltávolítási módszerek: Volkmann kanállal kikaparás, fagyasztás, széndioxid lézer, elektrokauter. A helyi kezelés vagy a sebészi eljárások mellett immunerősítő tabletta is adható.

Talpi szemölcs

A lábfejen, lábujjakon, de főleg a talpon különböző nagyságú, a terhelés miatt jellemzően a bőrbe besüppedő piszkosbarna, gyakran fájdalmas csomók.

Mozaik szemölcs

A talpi szemölcs variánsa, nagyszámú egymáshoz közeli vagy egymásba olvadó talpi szemölcs hozza létre.
Képek a mozaik szemölcsről. Rossz esetben mind két lábon erterjedt.

Uszodaszemölcs

Emberről emberre terjedő pox vírus okozza, de pl. uszodavíz is közvetíti a fertőzést. A lappangási idő itt is több hónap. Gyerekeken és fiatal nőkön fordul elő. A fertőződés után saját magát, főleg vakarózással fertőzi tovább a gyermek, felnőttekben borotválkozással könnyen továbbvihető. A leggyakrabban fertőzött területek: comb, alhas, felkarok hajlító felszíne, arc.

Futó szemölcs

Gyerekek vagy fiatal nők arcán, férfiak szakálltáján, hölgyek lábszárán előforduló 1-2 mm átmérőjű, lapos, bőrszínű vagy halványbarna, gyorsan szaporodó csomók.

Közönséges szemölcs

Gyerekeken gyakoribb, főleg a kézen (beleértve a körömágyat is) fordul elő. Barna vagy piszkosbarna színű, elszarusodott, szurkált felszínű, néhány mm átmérőjű, a bőr felszínéből kiemelkedő, panaszt ritkán okozó csomó. Az esetek egy részében számos szemölcs jelenik meg.

Top