A lábizzadás nem olyasmi, amirõl az emberek általában szívesen beszélnének.

Ha túlságosan izzadni kezdenénk. Néhány nem kívánt mellékhatás is elõfordulhat, ha nem kezeljük az izzadást – például lábgombásodás és egyéb bõrbetegségek.

Mi a lábizzadás tünete és mi okozza az izzadást?

Testünk verejtéktermelése úgy indul be, hogy az agy jelzéseket küld az idegeken keresztül a bõrben található verejtékmirigyek felé, azért, hogy szabályozzák a test hõmérsékletét vagy reagáljanak az érzelmeket kiváltó okora, mint például a félelem vagy az izgalom. Néhány ember azt tapasztalhatja, hogy a szükségesnél jóval többet izzad, mint amit szervezete megkíván, ezt nevezik hyperhidrosis-nak.

Az izzadt láb másik tünete lehet a túlzott lábszag, a kifehérített megjelenés és a nehézkes cipõfelvétel. A lábszagot baktériumok okozzák, melyek párás és meleg körülmények között jelenhetnek meg a cipõben.

Mit tehetsz a lábszag ellen?

  • Az olyan cipõ viselése, amely nem természetes anyagokból készült (pl. edzõcipõ), illetve a szintetikus anyagokból készült zoknik viselése nagy szerepet játszanak a túlzott lábizzadásban. Ezek az anyagok nem szívják fel kellõen az izzadságot és nem engedik azt elpárologni sem. Ez a baktériumok elszaporodásához vezet, ami tovább fokozza a kellemetlen szagok jelenlétét.
  • Kerüld a szintetikus anyagokból készült zoknikat! Olyat válassz, amely legalább 60 %-ban pamutból készült. A tiszta pamutból készült zokni túl hamar átnedvesedhet.
  • Viselj bõrbõl készült, jól szellõzõ lábbelit.
  • Rendszeresen váltogasd a cipõdet, hogy legyen ideje kiszáradni a levegõn.
  • A cipõdbe helyezz mosható talpbetétet. Antibakteriális cipõspray is segíthet a cipõk szagmentesen tartásában.

Lábápolás

Forduljon pedikűröshöz, hogy szakszerűen eltávolítsa a bőrkeményedéseket a talpáról, sarkáról, mivel ezek felpuhulhatnak, mikor nedvesek, és ideális terepet nyújtanak a baktériumok megtelepedésének. A repedezett sarkakra is fordítsunk nagy figyelmet!
Naponta akár többször is mosd meg a lábad, hogy lemosd a baktériumokat.
Legyen nálad nedves tisztítókendõ, amivel bármikor áttörölheted a lábad, ha úgy érzed, izzadni kezd.
Használj izzadásgátló deot, spayt, krémet a talpadra, és szagelszívó betétet a cipõdben.
Súlyosabb esetben antibakteriális kenõcsök segítségével pusztíthatod el a baktériumokat.

Ha a probléma továbbra is fennáll, keresd fel az orvosod!

Súlyos esetben szóba jöhet a iontophoresis kezelés, mely gyenge egyenárammal való kezelést jelent. Ilyenkor a kezet és a lábat egy vezetékes vízzel töltött tálkába kell helyezni, amibe egyenáramot vezetnek.
Ha a testedben van valamilyen tárgy (spirál, lemezek, csavarok, szívritmus szabályzó, inzulin pumpa), akkor a kezelés iontophoresissel nem lehetséges!! Terhes nõknek, szívritmuszavarban szenvedõknek szintén nem lehetséges!!

Top