Az olyan cipő viselése, amely nem természetes anyagokból készült (pl. edzőcipő), illetve a szintetikus anyagokból készült zoknik viselése nagy szerepet játszanak a túlzott lábizzadásban. Ezek az anyagok nem szívják fel kellően az izzadságot és és nem engedik azt elpárologni sem. Ez a baktériumok elszaporodásához vezet, ami tovább fokozza a kellemetlen szagok jelenlétét.

 • Kerüld a szintetikus anyagokból készült zoknikat! Olyat válassz, amely legalább 60 %-ban pamutból készült. A tiszta pamutból készült zokni túl hamar átnedvesedhet. Mindig a lehető legmagasabb hőmérsékleten mosd azokat.
 • Viselj bőrből készült, jól szellőző lábbelit.
  Rendszeresen váltogasd a cipődet, hogy legyen ideje kiszáradni a levegőn.
 • A cipődbe helyezz mosható talpbetétet, melyet naponta moss ki. Antibakteriális cipőspray is segíthet a cipők szagmentesen tartásában.

Lábápolás

 • Távolíts el minden bőrkeményedést a talpadról, mivel ezek felpuhulhatnak, mikor nedvesek, s ideális terepet nyújtanak a baktériumok megtelepedésének. A repedezett sarkakról se feledkezz meg!
 • Antibakteriális szappan használata, illetve teafaolajos lábfürdő is segít.
 • Naponta akár többször is mosd meg a lábad, hogy lemosd a baktériumokat.
 • Legyen nálad nedves tisztítókendő, amivel bármikor áttörölheted a lábad, ha úgy érzed, izzadni kezd.
 • Használj izzadásgátló dezodort a talpadra, és szagelszívó betétet a cipődben.
 • Lábhintőpor használata, különösen a lábujjak között szárazon tartja a talpaid.
 • Súlyosabb esetben antibakteriális kenőcsök segítségével pusztíthatod el a baktériumokat.

További kezelés

Ha a probléma továbbra is fennáll, keresd fel az orvosod!

Súlyos esetben szóba jöhet a iontophoresis kezelés, mely gyenge egyenárammal való kezelést jelent. Ilyenkor a kezet és a lábat egy vezetékes vízzel töltött tálkába kell helyezni, amibe egyenáramot vezetnek. A hatást úgy éri el a kezelés, hogy az izzadságmirigyeket gátolja meg működésükben, azáltal, hogy megemeli az izzadás ingerküszöbét. A hatásfok 70-90 %-os.

Kezdésként heti 4-5 alkalommal 10-15 perces kezelést kell folytatni 1-2 hónapon keresztül. Ezután általában elegendő a heti 1-2 kezelés. Ha a testedben van valamilyen tárgy (spirál, lemezek, csavarok, szívritmus szabályzó, inzulin pumpa), akkor a kezelés iontophoresissel nem lehetséges. Terhes nőknek, szívritmuszavarban szenvedőknek szintén nem lehetséges.

Ritkán botulinumot is használnak a probléma kezelésére, injekció formájában. Az antikolinerg gyógyszerek képesek blokkolni az izzadásért felelős idegeket, ám ezeknek a mellékhatása sokkal súlyosabb lehet, mint maga az izzadás.

Top